Άλλαξε τη διάθεσή σου με την άσκηση

2013-08-11 00:00

Εφημερίδα: Επισημάνσεις      

Η γυμναστική αποτελεί τον ιδανικό τρόπο πρόληψης όλων των παθήσεων, από τις καρδιοπάθειες και το διαβήτη μέχρι την οστεοπόρωση. Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέπουμε και την ιδιότητά της ως φυσικού αντικαταθλιπτικού.

Αυτό συμπεραίνεται σε πολλές έρευνες, γι' αυτό και συστήνεται για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. «Έχει αποδειχτεί ότι η άσκηση, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, διατηρεί την πνευματική ευεξία» αλλά υπάρχουν και επιστημονικά στοιχεία για το ότι αποτελεί, επίσης, αποτελεσματική θεραπεία για την ήπιας ή μέτριας μορφής κατάθλιψη. Τα πάντα έχουν να κάνουν με τις ενδορφίνες, τις ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση, τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη (που επίσης σχετίζονται με την καλή ψυχική κατάσταση). Η έκκρισή τους –παράγονται στον εγκέφαλο– αυξάνεται με την άσκηση. Πρόσφατα, αθλητικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham ανακάλυψαν ότι με τη γυμναστική αυξάνεται και η παραγωγή της φαινυλεθυλαμίνης, μιας ακόμη χημική ουσίας του οργανισμού, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα θετικά συναισθήματα. Επιπλέον, από μόνη της συνιστά έναν πολύ καλό τρόπο για να εκτονώνεις την ένταση ή το θυμό σου. Ξεχνιέσαι, χαλαρώνουν οι μύες, αλλάζει μέχρι και η βιοχημεία του σώματός σου. Επίλεξε το είδος της  άσκησης το οποίο θεωρείς πως είναι κατάλληλο για τη δική σου συναισθηματική κατάσταση και διατήρησε την ευεξία του σώματος και πνεύματός σου.

Σε αγχώνει η δουλειά σου; Κολύμπα!

Η κολύμβηση για 20 περίπου λεπτά, με σταθερό ρυθμό, είναι η τέλεια αερόβια άσκηση. Σε βοηθά να αποβάλλεις όλη την ένταση, καθώς η αίσθηση που έχεις όταν επιπλέεις στο νερό σε χαλαρώνει ,  εστίασε την προσοχή σου στις απλωτές και θα ανακαλύψεις ότι το εν λόγω άθλημα έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του διαλογισμού, οι οποίες θα σου δώσουν την ηρεμία που χρειάζεσαι για να καθαρίσει το μυαλό σου, να δεις το στρες με άλλο μάτι και να βρεις ένα θετικό τρόπο για να αντιμετωπίσεις ότι κι αν το προκαλεί. Επιπλέον, σε βοηθά να συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου, επιφέροντας γαλήνη.


Διώξε τη θλίψη με γιόγκα

Όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τη θλίψη, πολλές φορές  κλείνεσαι στον εαυτό σου. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που βίωσαν οποιαδήποτε απώλεια έγιναν επιρρεπείς σε δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού, καθώς και σε διαταραχές των ορμονών του στρες, π.χ., αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, οι οποίες οδηγούν σε νοσήματα. Χρειάζεσαι ξεκούραση και συναισθηματική ανάρρωση στις δύσκολες περιόδους της ζωής σου. Η ήπια άσκηση θα σε κάνει να δεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα, ενώ θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας. Έχει διαπιστωθεί ότι, όταν γυμνάζεσαι σε ήπιο ρυθμό για 20 λεπτά, έχεις τα αντίστοιχα οφέλη μιας υποστηρικτικής συνεδρίας σε ψυχολόγο. Η γιόγκα συνιστάται ανεπιφύλακτα καθώς «ενεργοποιεί» το ενδοκρινικό σύστημα.

 

Προχώρησε μπροστά κάνοντας κάτι... διαφορετικό

Υπάρχουν φορές που η ζωή σε μπερδεύει. Αντιμέτωπη-ος με σοβαρές αποφάσεις που αφορούν την καριέρα, τα αισθηματικά ή τα οικογενειακά σου, εύκολα νιώθεις ότι χάνεις το δρόμο σου. «Ξεκαθάρισε το μυαλό σου και βρες το χρόνο που χρειάζεσαι για να σκεφτείς, κάνοντας κάτι που δεν το έχεις επιχειρήσει ποτέ στο παρελθόν. Μάθε, για παράδειγμα, ιππασία ή πήγαινε για ράφτινγκ. Άλλαξε το περιβάλλον στο οποίο γυμνάζεσαι. Εάν σου αρέσει να περπατάς, πήγαινε για πεζοπορία δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό. Όταν δραστηριοποιείσαι σε κάτι διαφορετικό, διεγείρεις τα κύτταρα του εγκεφάλου και βλέπεις από άλλη γωνία ότι σε προβληματίζει» σημειώνει η σύμβουλος ζωής Λινέτ Άλεν, συγγραφέας του βιβλίου «Μένοντας πίσω στις δουλειές και ζώντας χωρίς σοκολάτα (Behind With The Laundry And Living Off Chocolate)».

 

Εφη  Λαψάνα-Βιτουλαδίτη

Γυμνάστρια – Κινησιολόγος

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νικης

Fitness & beauty director  OΧΥΖΕΝ plus

Email :lapsana@windowslive.com  τηλ .26610.20500

Site :www.oxygenplus.eu