Αερόβια άσκηση και καύση λίπους

2013-07-07 00:00

Εφημερίδα: Επισημάνσεις      

Με τον όρο αερόβια άσκηση εννοούμε την άσκηση που περιλαμβάνει ή βελτιώνει την κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα. Αερόβια σημαίνει «με αέρα» δηλαδή με οξυγόνο, και αναφέρεται στη χρήση του οξυγόνου στη μεταβολική διαδικασία ή την διαδικασία παραγωγής ενέργειας του σώματος. Είναι αλήθεια ότι ο περισσότερος κόσμος συγχέει την έννοια της αερόβιας άσκησης με το aerobic. Πολλοί άνθρωποι  συχνά με ρωτάνε τι να κάνουν για να φανούν οι κοιλιακοί τους και όταν τους λέω ότι πρέπει να κάνουν αερόβια άσκηση η πρώτη τους αντίδραση είναι: «Δεν μου αρέσει το αερόμπικ, το σιχαίνομαι, αποκλείεται… καλύτερα να έχω την κοιλίτσα μου, παρά να χοροπηδάω 2 ώρες ».

Γνωρίζω  πως πολλοί από εσάς μπορεί να συμφωνείται με την παραπάνω άποψη, αλλά μην ανησυχείτε γιατί το aerobic είναι μια μόνο μορφή αερόβιας άσκησης. Άλλες μορφές είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, το έντονο περπάτημα κλπ. Με απλά λόγια όπως μου αρέσει να λέω: «αερόβια άσκηση είναι οτιδήποτε σε κάνει να λαχανιάζεις». Σε ποια ένταση όμως επιτυγχάνεται η μέγιστη καύση του λίπους; Εμπειρικά σε εκείνη την ένταση που προλαβαίνεις την αναπνοή σου. Μπορεί να είσαι λαχανιασμένος, αλλά πρέπει να μπορείς να κρατήσεις αυτήν την ένταση για 30 λεπτά έως 1 ώρα.

Συμπερασματικά:

·         Στην ηρεμία τα λίπη συμμετέχουν κατά 60%, αλλά καίγονται μόλις 5 g/h.

·         Σε άσκηση έντασης 70% συμμετέχουν κατά 40%, αλλά καίγονται 40 g/h.

·         Επομένως, η ένταση που ευνοεί την καύση λίπους είναι 65-75% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας (ΜΚΣ = 220 - Ηλικία).

·         Καλύτερη ώρα για αερόβια άσκηση είναι το πρωί με άδειο στομάχι.

·         Αν γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας καλό είναι να ξεκινάμε την άσκηση πεινασμένοι για να κάψουμε περισσότερο λίπος.

·         Όσο πιο φτωχή είναι η διατροφής μας σε υδατάνθρακες, τόσο περισσότερο προάγεται η καύση του λίπους, όχι μόνο κατά την άσκηση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Εφη  Λαψάνα-Bιτουλαδίτη – Γυμνάστρια, Κινησιολόγος

Πτυχιούχος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΑΠΘ

Mε εξειδίκευση σε μετα-τραυματική άσκηση &

Ιδιαίτερα  σε παθήσεις σπονδυλικής στήλης 

Fitness & beauty director  OΧΥΖΕΝ plus

Email:lapsana@windowslive.com   τηλ 26610.20500