Να γυμναστώ τώρα ή να το αφήσω για αργότερα?

2013-09-01 00:00

Εφημερίδα: Επισημάνσεις      

Ήπιατε πολύ το προηγούμενο βράδυ; Είστε κρυωμένοι ή έχετε εργαστεί πολλές ώρες; Αρχίσατε δίαιτα; Γνωρίστε πότε πρέπει να διακόψετε τη γυμναστική σας και πότε μπορείτε να συνεχίστε άφοβα;

Ο  Σεπτέμβριος  είναι η περίοδος που γεμίζουν τα γυμναστήρια, τα πάρκα ακόμα και τα πεζοδρόμια, με ανθρώπους που τρέχουν λαχανιασμένοι, σε μια ύστατη προσπάθεια να βελτιώσουν τη φόρμα τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Είτε ασκείστε τακτικά είτε αποφασίσατε να γυμναστείτε  τώρα, υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις που σας δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον πρέπει ή όχι να ξεκινήσετε την άσκηση. Ας δούμε λοιπόν στη συνέχεια μερικές από αυτές και τι σας συμβουλεύουν οι ειδικοί.

 

Έχω  δουλέψει πολλές ώρες σήμερα  θα μπορέσω να γυμναστώ;

ΝΑΙ Αν κάνετε δουλειά γραφείου που σας καθηλώνει για αρκετές ώρες στην καρέκλα, η γυμναστική επιβάλλεται. Θα σας βοηθήσει να ξεπιαστείτε , να μην πάρετε βάρος αλλά και να ξεφύγετε από το άγχος της καθημερινότητας σας.

ΟΧΙ Στην περίπτωση που η εργασία σας είναι η σωματική, είναι ανώφελο να καταναλώνετε επιπλέον ενέργεια και στη γυμναστική. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξαντλήσετε τον οργανισμό σας.

 

Έχω πάρει παυσίπονα γιατί πονούσα και δεν μπορούσα διαφορετικά να δουλέψω

ΝΑΙ Το ζήτημα είναι ο λόγος για τον οποίο παίρνετε παυσίπονα.. Αν το πρόβλημα είναι πχ οι συχνοί πονοκέφαλοι, η άσκηση όχι μόνο δεν είναι απαγορευτική, αλλά  επιβάλλεται  γιατί μπορεί  να σας βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά.

ΟΧΙ Στην περίπτωση που τα παυσίπονα σας βοηθούν να απαλλαγείτε από μυϊκούς πόνους, ενδεχομένως το πρόβλημα να επιβαρυνθεί με την άσκηση. Μην ξεκινήσετε οποιουδήποτε είδους γυμναστική αν δεν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Έχω  ξενυχτίσει τι να κάνω να πάω γυμναστήριο;

ΝΑΙ Το χθεσινό βράδυ το ρίξατε έξω. Γυρίσατε αργά ήπιατε και λίγο. Αν δεν νιώθετε εξαντλημένοι η γυμναστική την επόμενη μέρα θα σας βοηθήσει να κάψετε τις θερμίδες που πήρατε από το γεύμα ή από το ποτό αλλά και να επιστρέψετε ομαλά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητας σας. Φυσικά, δεν χρειάζονται υπερβολές. Ξεκινήστε με ήπια άσκηση όπως τρέξιμο ή ποδήλατο σε χαμηλή ένταση.

ΌΧΙ Η κατάσταση είναι διαφορετική στην περίπτωση που η χθεσινοβραδινή σας έξοδος μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως …κραιπάλη! Αν έχετε πιει πολύ αλκοόλ  ενώ ούτε που θυμάστε τι ώρα επιστρέψατε σπίτι τότε καλύτερα να αφήσετε τη γυμναστική για κάποια άλλη μέρα.

 

Κάνω δίαιτα  γιατί θέλω να απαλλαγώ από τα περιττά κιλά …..

ΝΑΙ Η δίαιτα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με γυμναστική. Ο περιορισμός των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε μικρή ποσότητα λίπους και περισσότερη μυϊκή μάζα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης υπάρχει αυξημένη ζήτηση δομικής πρωτεΐνης από τους μυς, γεγονός που δεν επιτρέπει την αποδόμηση των ήδη υπαρχόντων μυών.

Αντίθετα, μειώνεται το λίπος, το οποίο ο οργανισμός ανασυνθέτει σε δομικές ύλες.

Γυμναστείτε, λοιπόν στο είδος γυμναστικής που προτιμάτε. Τόσο η αεροβική άσκηση όσο και το κολύμπι ή οι ασκήσεις γυμναστηρίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τον οργανισμό σας και να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν νιώθετε εξαντλημένοι από τη στερητική δίαιτα που κάνετε και δεν έχετε δυνάμεις για να γυμναστείτε, τότε πρέπει να επαναπροσδιορίσετε το διαιτολόγιο σας. Μια δίαιτα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να σας καταβάλλει.

 

Έχω κρυολογήσει  μήπως το να γυμναστώ θα μου κάνει κακό;

ΝΑΙ Στην περίπτωση που τα συμπτώματα περιορίζονται στο ανώτερο σύστημα (έχετε δηλαδή βήχα, καταρροή, μπούκωμα κλπ) μπορείτε να κάνετε άφοβα γυμναστική, χωρίς όμως να καταπονήσετε τον εαυτό σας. Περιορίστε τα βάρη που σηκώνετε και αποφύγετε την πισίνα, ώστε να μην κολλήσετε τους υπόλοιπους επισκέπτες.

ΟΧΙ Όταν τα συμπτώματα δεν είναι τοπικά, αλλά γενικευμένα ( πχ πυρετός) αυτό σημαίνει ότι έχετε μια σοβαρότερη λοίμωξη και επομένως ο οργανισμός σας δίνει μια μάχη για να καταπολεμήσει την ασθένεια. Σε αυτή τη περίπτωση η γυμναστική αφαιρεί στην ουσία δυνάμεις από τον οργανισμό και δεν τον αφήνει να επανέλθει γρήγορα στη φυσιολογική του κατάσταση

 

Εφη  Λαψάνα-Βιτουλαδίτη

Γυμνάστρια – Κινησιολόγος

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νικης

Fitness & beauty director  OΧΥGΕΝ plus

Email :lapsana@windowslive.com  τηλ .26610.20500