5 μύθοι για την άσκηση καταρρίπτονται!

2015-11-13 09:53

5 μύθοι για την άσκηση καταρρίπτονται!

 

Πιστεύεις ότι γνωρίζεις τα δεδομένα για να αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση; Μπορεί να εκπλαγείς από το πόσα και ποιά είναι . H ειδικός  K.Έφη  Λαψάνα-  Βιτουλαδίτη  καταρρίπτει τους κορυφαίους πέντε μύθους για την άσκηση.

 

1. Με τα ροκανίσματα θα απαλλαγείς από το λίπος στο στομάχι 

Τα ροκανίσματα βοηθούν σίγουρα να δυναμώσουν οι μύες στο κέντρο του σώματός σου και να βελτιωθεί η στάση του σώματος, όμως το αν μπορείς να διακρίνεις τους κοιλιακούς μύες εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό λίπους του σώματός σου και του λίπους γύρω από το στομάχι σου. Προκειμένου να κάψεις λίπος, πρέπει να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης που συμπεριλαμβάνει τόσο καρδιαγγειακά όσο και στοιχεία ενδυνάμωσης, τα οποία βοηθούν να μειωθεί το συνολικό  λίπος του  σώματος  σου.

 
2. Αν μια γυναίκα σηκώνει βάρη θα φουσκώσει

Αυτός είναι ένας κοινός μύθος. Οι άντρες χτίζουν μύες πιο γρήγορα επειδή διαθέτουν τεστοστερόνη – οι γυναίκες πρέπει να φορτώσουν υπερβολικά τους μύες τους για να δημιουργήσουν όγκο. Στην πραγματικότητα, η προπόνηση ενδυνάμωσης σε βοηθά να μειώσεις το σωματικό σου λίπος, αυξάνει τη μυϊκή μάζα(όχι τον  μυϊκό όγκο) και καίει πιο αποτελεσματικά θερμίδες. Γι' αυτό, κυρίες μου, μην φοβάστε  τα βαράκια.


 
3. Τα μηχανήματα αεροβικής σού λένε τον αριθμό των θερμίδων που καις

Τα μηχανήματα αεροβικής μπορεί να είναι πολύ ανακριβή όταν έχει να κάνει με τη μέτρηση θερμίδων. Κάποια δεν ζητούν το βάρος ή το φύλο σου, για να μην αναφέρουμε τη σύνθεση του σωματικού σου λίπους. Ακόμη κι όταν σου ζητάνε να βάλεις αυτές τις λεπτομέρειες, η εκτίμηση θα μπορούσε να αποκλίνει κατά εκατοντάδες θερμίδες. Καλύτερα να έχεις υπόψη σου τον κανόνα πως κατά μέσο όρο οι περισσότεροι άνθρωποι καίνε γύρω στις 100 θερμίδες για κάθε 1,5 χιλιόμετρο που τρέχουν ή περπατούν. Ή αν θέλεις να επενδύσεις στη φυσική σου κατάσταση, αγόρασε μια ζώνη στήθους για την παρακολούθηση των καρδιακών σου παλμών που υπολογίζει τις θερμίδες που έκαψες με βάση την πραγματική ένταση της προπόνησής σου.
 
4. Αν κάνω γυμναστική, μπορώ να φάω ό,τι θέλω

Το ότι πηγαίνεις στο γυμναστήριο δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως έτοιμα φαγητά ή να ξεπερνάς το όριο των θερμίδων σου. Οι ειδικοί μάλιστα λένε πως η απώλεια βάρους είναι κατά 80% δίαιτα και μόνο 20% άσκηση. Η άσκηση σε κάνει να χάνεις βάρος πιο γρήγορα και σε βοηθά να μην ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες, αλλά δεν μπορεί να εξουδετερώσει μία κακή διατροφή. Το καλύτερο είναι να συνδυάσεις το πρόγραμμα άσκησής σου με μία διατροφή με ελεγχόμενες θερμίδες.

5. Οι μέρες ξεκούρασης δεν έχουν καμία δύναμη!

Στην πραγματικότητα, οι μέρες ξεκούρασης σε βοηθούν πολύ να επιτύχεις τους μακροπρόθεσμους στόχους για τη φυσική σου κατάσταση. Κάθε φορά που ασκείς φυσική πίεση στο σώμα σου, χρειάζεται αρκετό χρόνο να αναρρώσει και να επιστρέψει πιο δυνατό. Χωρίς μέρες ξεκούρασης, το σώμα σου δεν έχει χρόνο να ανακάμψει. Είναι επίσης πιο πιθανό να χάσεις το κίνητρό σου αν γυμνάζεσαι κάθε μέρα. Ποτέ μην ασκείσαι περισσότερες από πέντε μέρες την εβδομάδα και προσπάθησε να γυμνάζεσαι μέρα παρά μέρα ή μόνο τις καθημερινές.

 

Εφη  Λαψάνα- Bιτουλαδίτη – Γυμνάστρια- Κινησιολόγος

Πτυχιούχος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΑΠΘ

Mε εξειδίκευση σε μετα-τραυματική άσκηση

Fitness & beauty director  Oxygen Plus

Email: efilapsana@gmail.com, info@oxygenplus.gr

Tηλ 26610 20500