Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας!

2016-03-09 16:55

Εφημερίδα 'Επισημάνσεις'  Μάρτιος 2016

Τρίτη 8 Μαρτίου  γιορτάζει η γυναίκα,γιορτάζει η ομορφιά ,η εξυπνάδα η δύναμη,η δίψα για καταξίωση  με  διαφορετικό  τρόπο  σε κάθε γωνιά της γης.

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους,  καθώς σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γυναίκες που εργάζονταν το 1857 σε μεγάλη κλωστουφαντουργική εταιρία στη Νέα Υόρκη κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε ό,τι αφορά το πότε ξεκίνησε να εορτάζεται παγκοσμίως η συγκεκριμένη ημέρα, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι υποστηρίζουν πως για πρώτη φορά εορτάστηκε το 1909 όταν το Σοσιαλιστικό κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Κάποιοι άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως υιοθετήθηκε το 1911 από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Τέλος, μία Τρίτη εκδοχή θέλει τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας να καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της ΔεύτερηςΔιεθνούς.
Όπως και να έχει, η 8η Μαρτίου κάθε χρόνου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στις γυναίκες αφού από το 1977 θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ.

Από τότε, η ημέρα της γυναίκας εορτάζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όχι όμως πάντα με πολιτικές προεκτάσεις. Υπάρχουν και λαοί που γιορτάζουν την ημέρα σαν να ήταν του Αγίου Βαλεντίνου με τους άντρες να χαρίζουν στις γυναίκες τους ένα λουλούδι ή ένα τρυφερό δώρο για να τους δείξουν πόσο τις αγαπούν. Σε άλλες χώρες παραμένει ισχυρή η πολιτική  σημασία της ημέρας για την υποστηριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.

Στην Ευρώπη κανείς πια δεν αμφισβητεί τη σημασία που έχει για τη γυναικα η παιδεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ολα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το σχολείο αποτελεί  πράγματι δύσκολο όνειρο για γυναίκες που ζουν σε κοινωνίες που μαστίζονται απο τη βία τη φτώχεια και τις διακρίσεις. Στην Ευρώπη τα εμπόδια αυτά έχουν πάψει να υπάρχουν, η πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι αυτονόητη και στίς περισσότερες χώρες οι ακαδημαικές επιδόσεις τους υπερτερούν εκείνων των ανδρών.

Πολύ δυναμικές είναι οι Ελληνίδες- ανώτερα στελέχη, αφού καταφέρνουν σε ελληνικό εργασιακό περιβάλλον – μεγαλύτερων ανισοτήτων  - απο το ευρωπαικό να καταλαμβάνουν περισσότερες ανώτερες δοικητικές θέσεις απο τις υπολοιπες γυναίκες στον κόσμο. Συμφωνα, με έρευνα της Grant Thornton, οι ελληνίδες κατέχουν το ευρωπαικό ρεκόρ με 27% ανάληψη ανώτερων διοικητικών θέσεων αν και χρειάστηκαν πολύ περισσότερο  χρόνο για να  το πετύχουν απο ότι οι γυναίκες στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν πρέπει λοιπόν  να ξεχνάμε ότι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας  θεσμοθετήθηκε για να θυμίζει σε εμάς στίς γυναίκες   ότι μπορούμε να πετύχουμε ότι βάλουμε ως στόχο μας, και ας χρειάζεται  κάποιες φορές να προσπαθήσουμε μεγαλύτερη επιμονή και υπομονή, γιατί εμείς  εκπροσωπούμε την δύναμη  αλλά και την ομορφιά  αυτού του πλανήτη.

AdTech Ad

Έφη Λαψάνα-Βιτουλαδίτη
Γυμναστρια – Κινησιολόγος
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
Fitness & Beauty Director Oxygen plus
E-mail: efilapsana@gmail.com